Zaterdag 7 oktober Bodemdieren telling

Het is zover: Op initiatief van het nationale instituut voor de ecologie (NIOO-KNAW) gaat Nederland er van 22 september tot 8 oktober op uit om bodemdieren zoals wormen, kevers, miljoenpoten, spinnen, etc. te tellen. In plantenbakken, achtertuinen, natuurgebieden en .. voedselbossen!

__________

En ja, vooral voor ons als voedselbosbeheerders en -enthousiastelingen is dit een hele leuke meting. Wij weten hoe ontzettend belangrijk een gezonde bodem is. Een gezondere bodem = een veerkrachtiger voedselbos. En de hoeveelheid en variatie in bodemdieren is een hele goede indicator van zo’n gezonde bodem.

Naast de biodiversiteitsmetingen in het voorjaar is de bodemdieren telling een jaarlijks onderdeel van het voedselbos monitoringprogramma. We werken zo aan de dataset over ons eigen voedselbos en leveren deze gegevens ook weer aan bij VoedseluithetBos, zodat deze data ook beschikbaar komt voor de wetenschap en de voedselbosbeweging.

Dus op 7 oktober kan je niet alleen meewerken vanaf 10 uur, maar mag je je ook uitleven op het in 15 minuten vinden van beestjes in elk van onze 6 bomenplots. Meer uitleg volgt in de vrijwilligers mail, ontvang je die niet, mail dan even naar astrid@geuzegroen.nl voor de instructies. En ja, iedereen mag en kan meehelpen!