De sneeuwende Japanse sierkers van Marianne

De Japanse sierkers van Marianne Gosselink uit Zoetermeer staat in volle glorie in de bloei als de redactie haar bezoekt. Hij staat in haar achtertuin en is daar de tweede bloeier.

 

“Eerst begint de gele kerria, dan de rose Japanse sierkers en als laatste de blauwe sering,” vertelt Marianne enthousiast. “Elk jaar in april begint voor mij de lente met de bloei van onze Japanse sierkers. Zonder bladeren en bloemetjes is de boom er eigenlijk niet voor mij, maar als hij dan gaat bloeien dan bestaat ‘ie ineens weer!”. Ze verheugt zich er nu al op hoe de bloesem straks als sneeuw neer zal dwarrelen.
Na april bloeit de boom, die in Vlaanderen Japanse kerselaar wordt genoemd, een paar weken. De boom heeft mooie groene blaadjes. Er komen meestal geen vruchtjes aan.

Marianne met haar sierkers

Als deze kersenboom in Japan begint te bloeien, wordt er een Hanami, een Kersenbloesemfeest gevierd waarbij de Japanners onder de bloesems gaan picknicken. In het Amsterdamse Bos is een speciaal Kersenbloesempark aangelegd. Hier komen onder anderen veel Japanse expats met hun picknickkleedjes van genieten. Ook in de tuin van het Museum voor Volkenkunde in Leiden staan door Japan geschonken kersenbomen, die in tegenstelling tot de boom van Marianne witte bloesem dragen. In Japan worden zelfs ieder jaar ‘meteorologische’ kaarten gemaakt waar op te zien is hoe de bloei van de sierkers in de verschillende delen van Japan verloopt. De kersenbloesem komt ook in veel Japanse kunstuitingen voor, bijvoorbeeld in prachtige prenten en gedichten.

Terug naar de sierkers van Marianne. Ze vertelt: “Op 21 april stormde het in Zoetermeer. Van de afgebroken tak die ik binnen in een vaas heb gezet, kwamen de bloemetjes prachtig uit.”

Aan het stekken van de sierkers heeft ze zich nog niet gewaagd. De boom wordt verzorgd en gesnoeid door een tuinman.

In 1983, toen Marianne hier op de grond van voormalige boomgaarden in de wijk Buytenwegh kwam wonen, stond de sierkers er al. Hij is nu een meter of vier hoog en heeft grijsgroene schors.

Marianne wenst het Voedselbuurtbos veel bezoekers toe. “Ik vind het heel leuk dat je bij het bos ook spullen kan halen.”

Christa van der Hoff