De ginkgo-boom van Jacqueline:

“Ik wens er ook een midden in het Voedselbuurtbos”

Jacqueline Jacobs uit Zoetermeer heeft al twintig jaar een prachtige ginkgoboom in haar lommerrijke tuin staan. De liefde begon op een gezinsvakantie in de Gard (zuidwest-Frankrijk), waar ze bij een bezoek aan de bekende Bambouseraie d’Anduze, een groot bamboebos, voor het eerst oog in oog kwam te staan met een ginkgo biloba, zoals hij voluit heet. “Ik viel voor de prachtige waaiervormige blaadjes. Nu zijn ze frisgroen, in de herfst worden ze eidooiergeel”, vertelt ze.

Ook de Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe en onze eigen Boudewijn Buch waren grote liefhebbers van de ginkgo. Goethe wijdde er een prachtig gedicht aan, waarvan de eerste zinnen luiden: “Zie dit kleinood in mijn gaarde/boomblad uit de Orient/siert met zijn geheime waarde,/ingewijden wel bekend.”

Jacqueline bij de Ginkgo

De ginkgo kan wel twintig meter hoog worden. In Weimar, waar Goethe jarenlang heeft gewoond en in 1832 is overleden, liggen de souvenirshops vol met zilveren ginkgo-sieraden. Er is zelfs een gingkomuseum. Jacqueline heeft een prachtige gouden ginkgo-broche laten maken, door een juwelier in Groningen. Op de foto draagt zij een t-shirt met ginkgo-blaadjes.

De ginkgo is een prehistorische boom waarvan de oorsprong op 250 miljoen jaar geleden wordt geschat. Hij overleefde onder meer het tijdvak van de Dinosauriers. De boom komt hedentendage niet meer in het wild voor, voor zover bekend. Hij stamt oorspronkelijk uit China, maar wordt ook wel Japanse notenboom genoemd. Verder staat hij bekend als tempelboom – in Japan staan ze vaak bij tempels – of eendenpootboom. De oudste gingko-boom in China en Japan zijn meer dan 2000 jaar oud. Er worden ook kruidenmiddelen van gemaakt. De vruchten van de ginkgo kunnen gegeten worden: geroosterd, gekookt of gebakken. In de tuin van de Oude Hortus in Utrecht staat een ginkgo uit 1737. In de Leidse Hortus is er een van 1785 te vinden.

Terug naar Jacqueline’s boom. Zij en haar man Wim hebben hem niet de hoogte in laten schieten, anders had hij zeker twee keer zo groot had kunnen zijn. “Dat doen wij voor de buren, die hebben er zo geen last van bijvoorbeeld qua schaduwwerking. Het is verder een heel gemakkelijke boom qua onderhoud.” Jacqueline geniet ook nog van een andere ginkgo-boom verderop bij haar in de straat, die wel metershoog is. En ze denkt nog met veel plezier terug aan de ginkgoboom, die in het Stadshart op het Plein voor Brasserie De Verleiding stond. De ginkgo kan wel twintig meter hoog worden en zes tot acht meter breed.

En Jacqueline’s wens voor Voedselbuurtbos Geuzegroen? “Dat er midden in het bos een mooie gingkoboom komt te staan!”

Tekst: Christa Vanderhoff