De patrijzen van de Nieuwe Driemanspolder

De Nieuwe Driemanspolder is er nog maar net en het is nu al een paradijs voor vogelliefhebbers. Behalve de verschillende soorten watervogels op en rond de plas zitten er ook vogels die van een droog en liefst beschut plekje houden, zoals de patrijs. Deze voelt zich prima op zijn gemak in de ruigte van ons voedselbuurtbos.

Patrijs met kuiken verborgen tussen het gras. Foto: Angela Wouters

Als je regelmatig meewerkt op het terrein van GeuzeGroen heb je ze vast wel eens gezien. Je loopt nietsvermoedend langs de hoge begroeiing en plotseling vliegt er één of zelfs een hele groep vlak voor je voeten op. Ze blijven tot het laatste moment doodstil zitten en verrassen je dan. Een slimme ontsnappingstactiek!

De patrijs of het veldhoen is een hoendervogel en behoort tot de familie van de fazantachtigen. Hij heeft een prachtig verenkleed. Je herkent hem aan de oranje keel, grijze nek en een wenkbrauwstreep. Mannetjes en vrouwtjes lijken heel erg op elkaar. Hun voedsel bestaat uit zaden, granen, bladeren van grassen en klaver en insecten. Dit wordt al scharrelend tussen de begroeiing verzameld.
Patrijzen broeden van april tot juni. Dit doen ze op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een heg. Als de jonge patrijzen uitkomen, kan je de moeders met een hele groep jonkies zien rondscharrelen. Tenminste, als je ze ziet: de jongen zijn erg goed gecamoufleerd en blijven bij onraad doodstil zitten.

Patrijzen in een weiland. Foto: Angela Wouters

Helaas gaat de patrijs in aantal achteruit, dus het is mooi dat hij het bij ons naar zijn zin heeft.
Het is een aanwinst voor ons mooie stukje natuur!

Tekst: Peter Wouters