Gereedschap voor GeuzeGroen!

Fantastisch, dat het Gereedschapuitleen van De Groene Motor Zuid Holland bestaat. Vanaf het moment dat in maart 2021 de eerste schop de grond in ging voor ons voedselbuurtbos hebben we over tientallen spades, kruiwagens, handschoenen voor zowel volwassenen als kinderen, maar ook meetlinten, paaltjes, grondboren en takkenzagen mogen beschikken. We leenden ze zowel in de zomer als winter maandenlang en verlengden dit ook regelmatig.


Toen kwam de mogelijkheid om via De Groene Motor mee te doen aan de regeling ‘Zelf Doen – voor een groene omgeving’. Deze regeling is mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland. We hebben een voucher van 1000 euro aangevraagd om ons eigen gereedschap aan te schaffen.

De stapels snoeihout voor de takkenril worden door onze vrijwilligers met kruiwagens verplaatst.

Aangezien het plaatsen van de zeecontainer die we voor de opslag van het gereedschap wilden gebruiken meer dan een jaar vertraging op heeft gelopen, hebben we een oplossing gevonden door een tijdelijk opslaghok van resthout te timmeren.

Toen dat klaar was, zijn Bart en Peter, die in september 2022 via De Groene Motor een zeiscursus hebben gevolgd, achter de zeisstelen, bladen en alle bijbehorende artikelen aangegaan en Astrid die als vrijwilligerscoördinator goed wist welke gereedschappen we regelmatig nodig hadden, regelde de andere gereedschappen. Aangezien we heel tevreden waren met het gereedschap dat we leenden bij De Groene Motor, hebben we hetzelfde merk spades en snoeizaag gekocht.
In overleg met De Groene Motor hebben we 1 van de 2 geplande kruiwagens omgewisseld voor een paar tweedehands kruiwagens via Marktplaats, omdat we met meer kruiwagens sneller kunnen werken en we de circulaire economie ook een warm hart toedragen.

Omdat we nogal last hebben van loslopende honden, worden de gekochte handgereedschappen veel gebruikt om aan onze takkenrillen rondom GeuzeGroen te werken. Er worden stapels snoeihout langs het fietspad gestort door aannemers van de gemeente Zoetermeer of Den Haag en wij gebruiken de kruiwagens om ze naar onze takkenrillen te rijden, waarna we aan de slag gaan om een dubbele rij palen (gezaagd uit dit snoeihout) op een halve meter van onze Zeeuwse Haag in de grond te slaan. De ruimte tussen deze staanders wordt opgevuld met alle overige takken.

Van oude planken zijn naamborden gezaagd en getimmerd, die we op de hoeken van ons perceel hebben geplaatst. Met de zeisen worden de paden nu met regelmaat gemaaid door verschillende van onze vrijwilligers die deze kunst weer van Peter en Bart hebben geleerd.