Lezing over de geschiedenis van de grienden

De Natuur- en landschappentuin in het Westerpark bestaat 45 jaar en ter gelegenheid van dit jubileum organiseren de Vrienden van de Natuurtuin een reeks lezingen met als thema “Hoe kun je het landschap lezen?”.

De eerste lezing vond op 19 september plaats in het Stadhuis Forum en had als titel “Het Zoetermeerse griend als cultuurhistorisch fenomeen”. De spreker was Berco Hoegen, ecologisch adviseur Staatsbosbeheer en onderzoeker Landschapsgeschiedenis Universiteit Groningen. Hij is specialist in de geschiedenis van de Nederlandse grienden die teruggaat tot de Middeleeuwen.

Zoetermeer telt één griend, namelijk de fraaie wilgenplantage in de Natuur- en Landschappentuin. In vroeger tijden speelde de aanplant van grienden en de winning van wilgenproducten een belangrijke rol in met name de gebieden rond de grote rivieren.

Het griend in de Natuurtuin

In de lezing werd een beeld geschetst van de economische en landschappelijke betekenis van de grienden en van het harde leven van de griendwerkers. Zoals bijvoorbeeld: de soorten wilgen die werden aangeplant, de manier waarop er werd gewerkt, de gereedschappen en de producten die destijds met name in de landbouw en voor de aanleg van waterwerken werden toegepast. Bekend zijn de zogenaamde zinkstukken van rijshout die bij de aanleg van dijken voor de Zuiderzeewerken werden gebruikt.

Het was een interessante terugblik naar een tijd die voor ons al ver weg is.

Op 12 december is de tweede lezing in de reeks, die gaat over de biodiversiteit in de Natuurtuin. De spreker is Prof. Dr. Menno Schilthuizen van Naturalis en de Universiteit Leiden. De lezing vindt weer plaats in het Forum.

Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Zoetermeer https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/


Peter Wouters