Geuzebank

Rondom de, door de gemeente Zoetermeer, geschonken walnoot boom heeft de Juttersfabriek een, uit 4 delen bestaande, boom-picknickbank gebouwd. De Juttersfabriek is een meubelmakerij die meubels maakt van hergebruikt hout ontstaan vanuit de ergernis over de verspilling van en het creatief hergebruik van hout. Een bezoek aan het prachtige Juttersmuseum op Texel bracht ons op het idee voor onze bedrijfsnaam.

De boom-picknickbank op GeuzeGroen is ook volledig gemaakt van dit hergebruikte hout met een eigen verhaal en geschiedenis samengebracht in een nieuw ontwerp: “de Geuzebank”.

Hierbij het verhaal achter de verschillende onderdelen van “de Geuzebank”:

Op 18 februari 2022 raasde storm Eunece door Nederland en verwoeste daarbij veel schuttingen. Zo ook een schutting van een tuin aan de rand van de Nieuwe Driemanspolder. De tuin kreeg een nieuwe schutting en de oude schutting palen kregen een nieuw leven als poten van de Geuzebank.

Bij de voormalige zorgkwekerij Osdorp in Amsterdam kwam na een verbouwing een aantal steigerhouten planken bij het afval terecht die nu dienen als zitting.

In de Zoetermeerse wijk Oosterheem word veel geklust in en rondom woningen waardoor er overbodige balken hergebruikt konden worden als constructie en stevigheid.

Bij de TU in Delft stond ooit een hardhouten meubel in het kantoor van de vader van een klant van de Juttersfabriek. Dit is door de Juttersfabriek omgebouwd tot een salon en een eettafel. Kleine latjes bleven over en deze zijn ook weer verwerkt in de Geuzebank.

Het tafelblad is samengesteld uit afgedankte vloerdelen en met hout afkomstig uit de paardenwagen die Toost foodtruck festival heeft omgebouwd tot selfie booth. (helaas onlangs in vlammen opgegaan door de grote brand in de caravanstalling in Bleiswijk)

Deze verhalen leven nu voort in onze Geuzebank.

Marianne Bouma