Ontmoet onze bouwmeester: Aruna

Veel van jullie zullen haar al ontmoet hebben: Aruna. Ze helpt ons niet alleen met het inplanten van bomen en het aanleggen van wadi’s, maar is ze ook de bouwmeester van de wortelkelder en groenwerkplaats die we de komende jaren willen realiseren. Tijd om haar beter te leren kennen.

Kan je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben 41 jaartjes jong 😉 en woon sinds 2009 in Nederland. Ik kom oorspronkelijk uit Suriname en mijn betovergrootouders uit India. In het dagelijks leven werk ik voor een ingenieursbureau waar ik me bezighoud met adviseren over verschillende typen bouwconstructies in de sectoren infra, waterbouw en leidingen. Hiervoor maak ik soms zelf berekeningen om te bepalen wat de maten van bijvoorbeeld een damwand of paal moet zijn als onderdeel van de fundering van bijvoorbeeld een brug, een kade of bouwput.
Heel technisch, ik weet het, maar gelukkig kan ik in mijn vrije tijd mijn creatieve mindset inzetten tijdens het uitoefenen van mijn hobbies. Ik hou van wandelen, zingen (ik zing in een Indiaas/Nederlands koor), henna tattoos aanbrengen en haar opsteken doe ik ook. Ik hou ook erg van buiten bezig zijn, maar helaas heb ik geen tuin. Gelukkig heb ik GeuzeGroen ontdekt en kan ik me daar uitleven 🙂

Hoe heb je GeuzeGroen leren kennen, en wat deed je besluiten ons te komen helpen?

GeuzeGroen kwam ik tegen in een wijkblad tijdens de coronaperiode. Ik ben opgegroeid in Suriname, waar het normaal is om een grote tuin te hebben met veel fruitbomen en groenten op het erf. Mijn opa en oma waren landbouwers en hadden grote rijstarealen op Commewijne. Later deden ze ook aan tuinbouw in groenten als kool, kouseband, snijbonen, tomaat, selderij, aubergine etc. etc.
Mijn moeder heeft van huis uit dus groene vingers. Samen met haar plantte ik in Suriname ook regelmatig groenten op het erf. We waren grote delen van het jaar zelfvoorzienend.
In Nederland woon ik in een appartement. De laatste jaren miste ik de tuin erg veel, tijdens de corona tijd nog meer dan ooit. Als vrijwilliger aan de slag gaan en een bijdrage leveren aan de maatschappij, dat wilde ik altijd al doen. Hoe mooi dat ik dat kan doen voor GeuzeGroen!

Wat doet een bouwmeester precies?

Weet ik ook niet precies 🙂. Ik probeer het in te vullen naar behoefte, om samen met de vrijwilligers dit project tot een succes te maken. Het is de bedoeling dat het bouwproces in goede banen geleid wordt, de communicatie hierover duidelijk is. Daarnaast is het belangrijk dat het plan van aanpak duidelijk is, en bijgesteld kan worden naar de heersende omstandigheden. Als ik mijn kennis en kunde daarvoor kan inzetten, doe ik dat graag.

Wat moet je doen om een bouwmeester te kunnen worden?

Ik heb de opleiding civiele techniek gedaan. Het is een allesomvattende opleiding gericht op bouwwerken voor de civiele samenleving. Ik vond het altijd al leuk om met de bouw bezig te zijn. Na mijn bacheloropleiding in Suriname heb ik zelf een huis ontworpen en helpen bouwen. Dat staat er nog steeds.
In Nederland heb ik de verder gestudeerd aan de TU Delft. Daarnaast heb ik hier veel kennis en ervaring opgedaan met het begeleiden van projecten in mijn werkveld.

Wat vind je leuk aan de bouwwerken die we bij GeuzeGroen willen neerzetten?

Het mooie hiervan is dat we onze handen uit de mouwen steken en zelf actie gaan ondernemen, samen gaan realiseren (handenarbeid) en dat ook op een duurzaam en verantwoorde manier. De bouwwerken hebben een mooi doel, waar de gemeenschap profijt van zal hebben.

Ben je ook ergens bang voor? En wat moeten andere GeuzeGroeners doen om te zorgen dat dat niet gebeurt?

Waar ik alle GeuzeGroeners voor wil motiveren, is om het voedselbuurtbos te blijven ondersteunen. Ik hoop dat het besef er is wat voor moois we aan het ontwikkelen zijn. Juist in dit tijdperk met allerlei klimaatproblemen en andere uitdagingen die we nog zullen tegenkomen op aarde, wil ik een ieder oproepen om lief te zijn voor de natuur en moeder aarde!