De hermelijn in de Nieuwe Driemanspolder

De Nieuwe Driemanspolder heeft een paar jaar na het ontstaan voor natuurliefhebbers al heel wat te bieden. Er zijn het hele jaar rond een heleboel bijzondere vogelsoorten te ontdekken en uit de verre omgeving komen vogelaars het gebied bezoeken.

Maar voor de opmerkzame wandelaar is het mogelijk om nog een ander bijzonder dier te zien. Je moet er een beetje geluk bij hebben, maar je kan een hermelijn spotten en er zelfs mooie foto’s van maken, zoals deze trotse fotograaf op de website van Vroege Vogels laat zien.

De hermelijn is een marterachtige en lijkt op de wezel. Hij is bruin met een witte vlek op zijn borst, maar soms in wintervacht helemaal wit. Hij maakt voornamelijk jacht op woelmuizen, maar vogels en eieren lust hij ook wel. Net als de wezel is hij erg schuw en snel. 

Hij is ‘s-nachts maar ook overdag actief en je kan hem spotten als hij op zijn kenmerkende manier op zijn achterpoten rechtop de omgeving aan het verkennen is.

Wij kregen hem tijdens een wandeling in het oog toen we met de verrekijker een torenvalkje dat op een paal zat aan het bekijken waren. De hermelijn liep druk heen en weer onder de paal. Misschien stoorde hij zich aan de concurrent in zijn territorium.

De hermelijn gespot in de Nieuwe Driemanspolder - Foto: Angela Wouters

Even later zagen we hem in zijn holletje onder de grond verdwijnen.

Elke keer als we daar langs komen kijken we of we hem daar weer kunnen betrappen, maar hij heeft zich niet meer laten zien.

Tekst: Peter Wouters