Een dagje op de cursus “Maaien met de zeis”

Op 2 september deed ik samen met Bart mee met de cursus Maaien met de zeis, georganiseerd door de Groene Motor. De cursus werd gehouden bij Tuincentrum Permacultuur in Hellevoetsluis en de cursusleider was Sandy van den Ban van zeisles.nl.

Een hele dag op cursus. We waren natuurlijk benieuwd naar wat we zo’n dag zouden gaan doen, maar er bleek genoeg te leren.

Je zou door de naam van de cursus de indruk kunnen krijgen dat het alleen gaat om het maaien, maar de zeis zelf blijkt net zo belangrijk te zijn. De cursus begint met het per persoon samenstellen van een passende zeis. Je kiest de goede maat steel (hij moet ongeveer ter hoogte van je neus komen), daarna zet je de eerste handgreep erop (ongeveer ter hoogte van je broekriem) en van daaruit zet je de tweede handgreep op de goede hoogte.

Daarna wordt het zeisblad gemonteerd. Het blijkt erg scherp te zijn, ongeveer zoals een goed keukenmes, dus voorzichtig! Daarna leren we het zeisblad in een juiste hoek te zetten en zijn onze zeisen klaar voor gebruik.

Pas nadat er door Sandy aanwijzingen zijn gegeven over hoe zo’n scherpe zeis veilig te vervoeren lopen we naar een graslandje om te gaan proberen.

Haar demonstratie van de basistechniek ziet er zo soepel uit dat je de indruk zou krijgen dat het makkelijk is. Maar dat valt tegen. Armzwaaien is niet toegestaan, je moet vanuit de heupen een draaiende beweging maken en kleine stapjes vooruit zetten. Maar als je het goed doet merk je ook meteen dat de zeis gras snijdt. En het afgesneden gras valt netjes in een richeltje neer.

Tussen het maaien door moet je het zeisblad met een wetsteen slijpen. Ook hierbij is het belangrijk dat je de zeis goed vasthoudt en stevig staat, want je komt met je handen gevaarlijk dicht bij het snijvlak.

Nadat we het grasmaaien hebben uitgeprobeerd gaan we ook nog een stuk ruigte op een helling maaien. Hiertoe moet er eerst een speciaal hiervoor geschikt zeisblad worden gemonteerd. We leren dat er veel verschillende soorten zeisbladen bestaan voor verschillende toepassingen en dat die ook nog eens op verschillende manieren moeten worden onderhouden.

Na de gezamenlijke lunch op het gezellige terras krijgen we een uitgebreide instructie over het onderhoud van de zeisbladen.

Vooral het zogenaamde haren krijgt veel aandacht. De bedoeling hiervan is om een zeisblad na veelvuldig gebruik en veel slijpen een nieuw snijvlak te geven. Hiertoe wordt met een hamertje voorzichtig op de hele lengte van het snijvlak geklopt, waardoor dit dunner en harder wordt.

Er zijn hiervoor verschillende speciale aambeelden in gebruik, en we mogen ze allemaal uitproberen. Eerst op een stukje metaal, later op een echt zeisblad.

Ook krijgen we nog uitleg over het repareren van grotere schades door te vijlen, en natuurlijk over het schoonhouden van de zeisbladen.

We hebben aan het einde van de dag een heleboel geleerd en nemen afscheid van Sandy met de belofte om volgend jaar naar de jaarlijkse terugkomdag voor oud-cursisten te komen om alles weer eens op te frissen. Tot die tijd hebben we in ieder geval genoeg kennis opgedaan om al aan de slag te kunnen.

Dank aan de Groene Motor voor deze inspirerende cursusdag.

 

Tekst: Peter Wouters
Foto’s: Sandy van den Ban – Zeisles.nl