Save the Seeds & meidoorns gezocht

Zoals jullie je misschien herinneren, hadden we een paar jaar geleden een actie genaamd ‘Save a seed’. De bedoeling was dat mensen de zaden van lekkere biologische vruchten verzamelden, zodat we daarmee aan kinderen konden laten zien hoe je uit een klein zaadje zelf je eigen fruitboom kon laten groeien.

Appelzaden waren destijds niet welkom omdat ze meestal hele andere vruchten geven dan dat lekkere exemplaar waar je het uit gepeuterd had, maar nu wel! We willen ze namelijk gebruiken voor onderstammen van zaailingen, waar we dan later een mooi (oud) ras op kunnen enten. Bovendien willen we ze gebruiken op verschillende plekken met verschillende (micro)klimaten, en weten we van veel appels nog niet op welke plekken ze het liefste groeien en waar ze de beste oogst opleveren. Een kwestie van testen dus, met zoveel mogelijk genetische variëteit.

Die variëteit krijg je door zaden te gebruiken. Want zaden zijn net als kinderen: ze hebben een vader en een moeder (die op hun beurt ook weer een hele trits aan vaders en moeders hebben), en je weet van te voren nooit precies welke eigenschappen ze overnemen, van welke voorouder, en wat ze ermee gaan doen. Zo kan je een hele set broers en zussen uit dezelfde ouders hebben, die onderling toch nauwelijks op elkaar lijken. Of je hebt er twee die juist heel veel op elkaar lijken, maar de een houdt heel erg van warme BBQ, terwijl je de ander alleen kan lokken met een koude wortelsalade.

Massaverhuizing
Die genetische variëteit is belangrijk, zeker in tijden van klimaatverandering. De een kan goed tegen kou, de ander goed tegen droogte, een ander weer goed tegen een bepaald beestje dat opeens veel meer voortkomt. Vertrouwde soorten verhuizen naar koelere oorden, warmteminnaars komen juist hierheen. Over de hele wereld zijn allerlei micro-organismen op weg naar nieuwe oorden. Oude soorten uit de voormalige permafrostgebieden komen weer tot leven. Nieuwe soorten introduceren zich, anderen kunnen de veranderingen niet bijbenen en sterven uit. Omdat we eigenlijk geen idee hebben wat ons te wachten staat, kunnen we alleen maar zorgen dat we zo veel mogelijk verschillende soorten aan boord hebben. Voor boomkwekers betekent dat minder stekken en juist meer zaaien. En dan veel oude, zeldzame rassen op die zaailingen enten, want die willen we juist behouden.

Meidoorns gezocht!
Omdat we in de omgeving van voedselbuurtbos GeuzeGroen een aantal hele oude mooie meidoorns hebben staan, willen we beginnen met een genenbank voor hun nakomelingen. Daar willen we de genetische variëteit van die meidoorns zo groot mogelijk houden. Jullie kunnen daarbij helpen. Ken je oude meidoorns waar jonge zaailingen onder staan, of die wel een takje kunnen missen? Lever die dan vooral in tijdens een van de meewerkdagen, dit moet wel voorzien zijn van een etiket met de vindplaats en datum. Liefst hebben we er ook nog een foto van de struik bij. Rijpe bessen en stekken kan je tot en met november inleveren, de zaailingen nog de hele herfst en winter.

En wat die appelzaden betreft, die zijn nu ook welkom! Je kan ze inleveren bij GeuzeGroen, of opsturen naar Mobile Orchards, 2712VP, 27 in Zoetermeer. Het mogen zaden van allerlei soorten zijn, dan zorgen wij dat ze op een plek komen waar ze de kans krijgen op te groeien en misschien zelf ook nog een nakomeling gaan krijgen.

Alvast bedankt!