De lezing werd ingeleid door Hein Mijs, eigenaar van de Hofstede. Hein vertelde hoe hij als traditionele boer ertoe is gekomen om een heel andere richting in te slaan, omdat hij naast de landschappelijke verarming en de verarming van de bodem door de grootschalige monoculturen ook het gebrek aan biodiversiteit van het gebied wil tegengaan.
Ondertussen raakte zijn zoon Onno geïnteresseerd in het concept voedselbossen. Ze zijn daarop een samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland en worden onderdeel van het programma ‘Duurzame doorbraak’. Dit programma wil de komende jaren meer dan 150 hectare grootschalige voedselbossen realiseren in Nederland.
De Rotterdamse ‘Coöperatie Ondergrond‘ helpt hen bij uitvoering en inrichting van de ruim 5 hectare voedselbos. In zijn de lezing vertelde Paul de Graaf van de coöperatie over de achtergrond van voedselbossen en de keuzes die bij het voedselbos van Hofstede Lust en Last gemaakt zijn.
Tenslotte werden we rondgeleid over het terrein. Behalve de eerste aanleg van de hagen en windsingels voor het voedselbos is daar ook een gedeelte waar vakantiehuisjes gebouwd gaan worden. Deze worden straks hopelijk gehuurd door mensen die mee willen helpen aan de verdere realisatie van het voedselbos.