Vrijwilligersdag De Groene Motor Zuid-Holland

Een kijkje bij Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk

Op zaterdag 11 juni was er weer een provinciale vrijwilligersdag van De Groene Motor, waarvoor vrijwilligers uit Zuid-Holland zich konden aanmelden. Deelnemers konden kiezen uit een aantal locaties. Ik was samen met Astrid, Pia, IJsbrand en Hans bij Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk (Goeree Overflakkee).

Het programma in Sommelsdijk bestond uit drie workshops waar we uit konden kiezen, namelijk imkerij/kaarsen maken, informatie eendenkorven vlechten en botanisch tekenen. Bovendien was er een lezing over het voedselbos van Hofstede Lust en Last met aansluitend een rondleiding. Dit laatste gaf ons de mogelijkheid om eens kennis te maken en te leren van een ander voedselbos initiatief.

Rondleiding op het terrein van het voedselbos in ontwikkeling

De lezing werd ingeleid door Hein Mijs, eigenaar van de Hofstede. Hein vertelde hoe hij als traditionele boer ertoe is gekomen om een heel andere richting in te slaan, omdat hij naast de landschappelijke verarming en de verarming van de bodem door de grootschalige monoculturen ook het gebrek aan biodiversiteit van het gebied wil tegengaan.

Ondertussen raakte zijn zoon Onno geïnteresseerd in het concept voedselbossen. Ze zijn daarop een samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland en worden onderdeel van het programma ‘Duurzame doorbraak’. Dit programma wil de komende jaren meer dan 150 hectare grootschalige voedselbossen realiseren in Nederland.

De Rotterdamse ‘Coöperatie Ondergrond‘ helpt hen bij uitvoering en inrichting van de ruim 5 hectare voedselbos. In zijn de lezing vertelde Paul de Graaf van de coöperatie over de achtergrond van voedselbossen en de keuzes die bij het voedselbos van Hofstede Lust en Last gemaakt zijn.

Tenslotte werden we rondgeleid over het terrein. Behalve de eerste aanleg van de hagen en windsingels voor het voedselbos is daar ook een gedeelte waar vakantiehuisjes gebouwd gaan worden. Deze worden straks hopelijk gehuurd door mensen die mee willen helpen aan de verdere realisatie van het voedselbos.

De gezamenlijke lunch in de tuin van Hofstede Lust en Last

De dag werd daarna afgesloten met een fantastische lunch. Dank aan Hofstede Lust en Last en De Groene Motor voor deze geslaagde vrijwilligersdag.

Tekst: Peter Wouters
Foto’s: Hans Spil