De ananassalie van Pia Feeke

Wel eens gehoord van ananassalie? De plant lijkt niet op een ananas en evenmin op de salie zoals wij die in de keuken gebruiken. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt 1 tot 1,5 meter hoog.
De blaadjes ruiken naar ananas. “Ik val voor de prachtige knalrode bloemetjes, die door hun nectar een zoetige smaak hebben,” vertelt Pia Feeke. Pia is zeer actief in de groene gemeenschap van Zoetermeer. Al vele jaren is ze vrijwilligster bij buurttuin De Zoete Aarde (De Leyens) en vanaf het begin is ze ook actief als vrijwilligster bij Voedselbuurtbos GeuzeGroen, samen met echtgenoot Ijsbrand. Pia gebruikte De Zoete Aarde als kraamkamer voor talloze planten en boompjes voor GeuzeGroen en stak er veel tijd en energie in.

Hoewel haar liefde meer dan slechts één plant geldt, viel ze voor de ananassalie vanwege de mooie kelkbloemetjes en de smaak. Pia weet te vertellen dat ze bij toprestaurants deze bloemetjes als sjieke decoratie van desserts gebruiken. Maar zelf doet ze er heel wat anders mee: ze maakt voor Buurttuin de Zoete Aarde thee van de blaadjes en de bloemetjes, zoals zij dat ook met andere kruiden en bloemen – zoals goudsbloemen, korenbloemen en kaasjeskruid – doet. De theetjes worden verkocht in het winkeltje op de tuin en zijn razend populair. Pia vertelt: “Toen ik de ananassalie kreeg, vroeg ik me gelijk af of ik er wat mee kon. De eerste vraag was natuurlijk of –ie giftig is bij consumptie. Dat bleek gelukkig niet het geval.” Via proeven ontdekte Pia als een ware theemeester welke kruiden goed met elkaar combineren voor een smakelijke en geurige thee. Ze is nu bezig met het bedenken van een kinderthee: wellicht is de ananassalie er door haar zoete smaak straks ook in terug te vinden.

Tijdens de vorstperiode beschermt Pia haar ananassalie met bubbeltjesfolie. Hij stekt gemakkelijk, is haar ervaring, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld citroenverbena. Pia is trots op haar bloemen-en kruidentuin, waar ze tien verschillende kruiden kweekt. “We hebben kleigrond op de tuin, die is nogal zwaar en daarom heb ik er lucht ingebracht door de klei te mengen met zand.” De avontuurlijke Pia experimenteert ook met eetbare bloemen. “De kappertjes van de Oost-Indische
kers leg ik in het zoetzuur in. Heerlijk en mooi zijn de bloemen op een toastje.”

Pia woont al 15 jaar in De Leyens, aan de rand van het Noord-Aagebied. Ze geniet enorm van de vogels, die, zoals we zien, haar tuin goed weten te vinden. Hiervoor woonde het echtpaar Feeke met kinderen veertig jaar in een groot huis met negen kamers op de grens van Leidschendam en Voorburg. Hier zat een enorme tuin bij, waar Pia en Ijsbrand ook hun eigen Frankenthaler-druiven (een oud ras) kweekte en 40 konijnen, poezen en honden hield. Was het geen enorme overgang naar
een kleiner huis met een veel kleinere tuin? Pia: “We hebben er bewust naar toe geleefd. We hebben een jaar lang afscheid kunnen nemen van alle seizoenen in de tuin. We zijn nu dik tevreden hier in Zoetermeer!”

Tekst: Christa van der Hoff