Bezoek van Hans Spil aan Voedselbos bOERbos in Esloo

Enige tijd geleden bracht ik een bezoek aan Boeren in het bos. Zij willen in houtproductiebossen naast hout, ook (meer) natuurwaarde creëren én voedsel (o.a. fruit, noten, paddestoelen, groente, eieren en vlees) produceren voor mens en dier. Dit type voedselbos, geïnspireerd op het natuurlijke systeem van oerbossen van vroeger tijden noemen ze; bOERbossen.
Mark Shepard, de auteur van het boek ‘Herstellende landbouw’ is hun ambassadeur en ondersteunt het verder ontwikkelen van deze methode door op afstand te volgen wat er gebeurd aan de hand van foto’s en onderzoeksresultaten.
 
In een bestaand productiebos met Robinia (dat niet zo goed groeide vanwege de hoge grondwaterstand) wordt na dunning een voedselbos gecreëerd.
 
Momenteel zijn veel peren geplant die met wisselend succes aanslaan. Ook aalbessen, zwarte bessen, frambozen, rabarber, aardappelen, snijbomen zijn aangeplant.

Naast groenten en fruit worden ook schapen en kippen gehouden binnen een verplaatsbare afrastering. Varkens worden gehouden op een apart Robiniaperceel waar nog geen dunning is uitgevoerd en geen aanplant is gerealiseerd. Het geheel wordt onderhouden en gerealiseerd door een enthousiaste vrijwillige beheerder met enkele vrijwilligers.

Tekst en foto’s: Hans Spil