Onze ambities en ideeën voor komend jaar

We hebben een fijne werkgroep waarmee we allerhande klussen in het voedselbuurtbos oppakken en ook daarvoor is komend jaar weer genoeg te doen.

 

Poel & amphitheater

We kunnen de biodiversiteit nog verder verhogen door twee wat grotere poelen te laten uitgraven. Bij één van deze poelen willen we de wanden trapsgewijs laten oplopen zodat het ook ook kan dienen als een klein amphitheater.

Monitoringsgroep

Daarnaast gaan we dit jaar starten met een monitoringsteam, zie oproepje. Het onderzoeksteam gaat straks aan de slag met alle data en foto´s die dit monitoringsteam gaat verzamelen.

Bouwteam

Nu de omgevingsvergunning rond is, hebben we ook een bouwteam opgericht. Aruna is de bouwmeester die de planning zal gaan maken en de bouw in de gaten gaat houden. Het is namelijk de bedoeling dat er een gebouwtje met kas (groenwerkplaats) op de hoek van het perceel komt, waar we droog kunnen pauzeren, groepen (school)kinderen en volwassenen langs kunnen komen, we onze oogsten kunnen verwerken, cursussen en workshops kunnen geven, een kop thee kunnen drinken, onderzoek kunnen doen, etc.

Opslag

De groenwerkplaats moet bijna helemaal opgebouwd gaan worden met duurzame materialen zoals hout en hergebruikte lokale materialen. We zoeken daarvoor bijvoorbeeld ramen, oude spijkerbroeken, afgedankte autobanden en tegels. Zodra we een zeecontainer of andere af te sluiten plek hebben geregeld, kunnen we onze gereedschappen erin kwijt, maar gaan we ook zoveel mogelijk van dit soort hergebruikte (bouw)materialen verzamelen. We zullen binnenkort een lijst hiervoor maken, zodat jullie ook mee kunnen helpen met zoeken hiernaar, maar we kunnen ze pas ontvangen zodra we een opslagplaats hebben.

Die opslagruimte wordt half in de talud geplaatst. Zodra hij van binnen verstevigd is kan er aarde overheen aangebracht worden om hem te transformeren tot een wortelkelder. Hierin kunnen later onze geoogste groenten en fruit zonder elektriciteit maandenlang vers blijven.

Sponsoring

Voor al dat graven en de bouwkosten zijn we nog met sponsoring bezig, maar ook hierbij kunnen we alle hulp gebruiken! Weet je iemand met overtollige materialen of ken je mensen die ons willen sponsoren – laat het ons vooral weten. Op korte termijn zoeken we ondermeer naar iemand die ons kan helpen met een rupsbandgraafmachine, en iemand die die kan besturen.

Conclusie: genoeg leuke klussen om te doen, maar zonder al jullie hulp en nimmer aflatende enthousiaste inzet zouden wij nooit zover gekomen zijn en kunnen we ook niet met zulke ambitieuze plannen komen. Wij boffen echt ongelooflijk met jullie!

Klaartje en Astrid

Gezocht: hulp bij ons monitoringsteam!

We richten dit team op, zodat we regelmatig elke boom kunnen monitoren die aan de binnenzijde van haag of houtwal in het voedselbos staat.

We markeren ze op de kaart en willen daarbij werken met een GIS, maken foto’s en verzamelen data door per boom een online formulier met vragen te beantwoorden.

Die data en foto’s worden vervolgens door het onderzoeksteam gebruikt.

Je hebt hiervoor een mobiel met internet, camera en gps nodig. Heb je goede tips of ervaring met een GIS, dan ook graag contact met ons opnemen. Wie doet er mee?