Jonge aanplant voor Geuzegroen groeit en bloeit

Pia en IJsbrand Feeke bij de groenstrook op De Zoete Aarde met boompjes en struiken voor het voedselbuurtbos

Voedselbuurtbos Geuzegroen in de Nieuwe Driemanspolder kan pas na 1 januari 2021 van start. Maar vergis je niet: er worden al heel wat voorbereidingen getroffen. Zo worden er op de buurttuin De Zoete Aarde en wijktuin Zegwaartse weg al tal van boompjes opgekweekt en vormen ook de tuinen van Geuzegroen-vrijwilligers kraamkamers voor het voedselbuurtbos.

De redactie nam een kijkje op buurttuin De Zoete Aarde aan de Broekwegzijde (De Leyens, Zoetermeer) en sprak daar met vrijwilligster Pia Feeke. Samen met haar man IJsbrand en Hans Spil koestert zij al vele maanden planten en bomen voor het voedselbuurtbos, zoals bessenstruikjes, sterappeltjes en Saint-Remy-peren.

Het is een prachtige zonnige herfstdag als we de tuin bezoeken. Een explosie aan heerlijke herfstgeuren, veroorzaakt door de grote varieteit aan bomen, planten en bloemen waait onze kant op.

Pia Feeke loopt met me mee naar de strook grond halverwege de tuin. Daar staken de initiatiefnemers van Geuzegroen, Klaartje Jaspers en Astrid van Beek, in december 2018 in de avondschemering de spades in de grond voor de eerste vijf boompjes, waaronder een duindoorn en een wilde kers. Nu treffen we een dichtbegroeide, intens groene strook grond van 16 meter lang en anderhalve meter breed aan.

Pia, al 14 jaar vrijwilligster op de tuin, legt uit hoe het zover gekomen is. “We hebben eerst met andere vrijwilligers in het voorjaar in de kas van de tuin een entcursus gehad. We leerden hoe we takjes moesten enten op een onderstam. Kijk hier (wijst naar plant): hier bij dat witte plakband zijn de onderstam en het takje vergroeid.” Enten is vooral bedoeld om oude rassen te behouden.

De verzorging is goed te doen, vertelt Pia: “Er groeit niet veel onkruid omdat de strook grond zo vol staat. Met de hitte hadden we wel veel werk aan het water geven met water uit de sloot, er mag namelijk geen waterpomp worden gebruikt.” Alles gebeurt op natuurlijke wijze op deze buurttuin, er worden bijvoorbeeld geen kunstmest en insecticiden gebruikt. Die werkwijze willen ze op het voedselbuurtbos ook gaan toepasssen.

Aanplant voor het voedselbuurtbos op buurttuin De Zoete Aarde

Het is nog niet bekend wanneer alle planten, boompjes en struiken worden overgeplant naar het voedselbuurtbos, en waar ze precies komen te staan. Pia: “De grond van het bos moet eerst bewerkt worden. Er komen niveauverschillen, zodat planten die weinig water nodig hebben hoog komen te staan en planten die veel water nodig hebben, laag. Het bewerken van het land kan helaas niet met paardenkracht, zoals eerst de bedoeling was, maar gaat machinaal gebeuren. Ik hoop dat de struiken en bomen in het voorjaar van 2021 kunnen worden overgebracht. En we hopen natuurlijk dat alle stekken en planten het goed gaan doen.”

Als de strook grond dan weer vrij komt, hoopt Pia er bloemen op te zaaien voor haar thee. Ze maakt al jaren voor de verkoop thee van bloemen en kruiden op de tuin. Ze droogt ze op de zolder van haar eigen huis. Haar theeën vinden gretig aftrek bij de bezoekers van de tuin: je moet er snel bij zijn!

Pia kan stekjes, kruiden en planten voor het Voedselbuurtbos goed gebruiken. Wie wat overheeft, kan haar bellen op 06 – 14400921.

Tekst: Christa van der Hoff

Klaartje Jaspers, een van de initiatiefnemers van het Voedselbuurtbos, stak in december 2018 de spade in de grond van buurttuin De Zoete Aarde om de eerste boompjes voor het Voedselbuurtbos te planten.