Szilvi!

Verdrietig nieuws voor GeuzeGroen: we gaan Szilvi een stuk minder zien. Ze heeft besloten om terug te gaan naar Hongarije. Gelukkig heeft ze beloofd om altijd even langs te komen als ze in Nederland is!


We hebben begin december een klein afscheidsfeestje georganiseerd. Met alle vrijwilligers die gekomen waren om haar uit te zwaaien, dronken we warme chocolade en plantten we de tamme kastanje in die Szilvi als afscheidscadeau van haar collega´s had gekregen. Eerder heeft ze al een paar honingbes struikjes uit haar tuin in het voedselbos geplant, zaden meegenomen en 2 hartnoten geadopteerd.

Biodiversiteit en wildpluk talent!

Szilvi en GeuzeGroen hebben al een band sinds die avond in mei 2019 waar ze onze presentatie in bibliotheek Leidschenveen bijwoonde.
In november van dat jaar hielp Szilvi me met beslissen welke takken van een oude en verkeerd gesnoeide perenboom eruit mochten tijdens de cursus ´Van snoeien naar niet meer snoeien´ die Taco Blom bij Permacultuurcentrum Den Haag gaf.
En een paar dagen later vormden Szilvi, Sinie en Robbert het Biodiversiteit team tijdens onze Voedselbuurtbos Meeting.
Tijdens de meewerkdagen is het ook altijd Szilvi die ergens een bloeiende plant of besjes ontdekt die iedereen tot dan over het hoofd had gezien. Geweldig!

Nu is Szilvi terug naar Hongarije gegaan, waar ze eerst bij haar ouders verblijft, die net als de rest van de familie in Budapest wonen. Het idee is om allereerst maar eens een wormenhotel op te zetten en daarnaast nog een beetje rustig aan te doen.

Maar zodra ze een stuk grond vindt, wil ze daar een mooie plek van maken waar met leembouw een ‘earthship’ (zo’n woning maakt zoveel mogelijk gebruik van aard- en zonnewarmte en wordt vaak gebouwd van restmateriaal zoals autobanden, stro en/of flessen) zou moeten komen en waar ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend kan leven. Met meerjarige planten werken en daar ook een voedselbos aanleggen hoort daar ook bij.

Ze heeft contact met iemand die stekken van inheemse soorten fruit verzameld en die ze zo voor uitsterven behoedt. Is eerder meegeweest met een expert in paddenstoelen, maar wil ook nog een paddenstoelen cursus volgen om ze te leren herkennen, gebruiken en kweken.

Fantastisch dat er al zoveel plannen zijn, dus ik vermoed dat er over een paar jaar niet alleen in Zambia, maar ook in Hongarije een zusterbos van GeuzeGroen is!

Astrid