Van wasnoot naar klimop

Met een experimenteel voedselbuurtbos valt er weleens iets uit. Zo ook de wasnootboom, nog wel geadopteerd voor Toke toen ze 80 werd, waarvan we toch echt gehoopt hadden dat die ons over een paar jaar zou kunnen helpen met het ecologisch verantwoord draaien van onze vuile was. Na vele speurtochten konden we hem niet meer terug vinden.

Bloeiende klimop

Gelukkig hebben we inmiddels ontdekt dat het actieve ingrediënt van de wasnootboom ook gewoon in onze inheemse klimop zit.

Erfgoedkenner Pia had ons al eens uitgelegd hoe je daar een goed sopje van kan maken, en bovendien heeft de klimop een belangrijk ander kenmerk: ze bloeit van september tot december en haar nectar zorgt dat heel wat wilde bijen en zweefvliegen de winter doorkomen. Ook trekvlinders als de Atalanta kunnen hierna aan hun tocht naar het warmere zuiden gaan beginnen.

We gaan de verloren wasnootboom daarom vervangen door klimop, vooral in de houtwallen rondom ons bos. Ondertussen krijgt Toke uiteraard een nieuwe boom, een moerbei. Ook een exoot, maar wel een die in ons klimaat al uitvoerig getest is. Wie weleens op de wijktuin aan de Zegwaartseweg geweest is, weet er alles van. Daar staan een paar hele mooie oude exemplaren.

Wil je ons helpen met de toekomstige zeepproductie en het verlengen van onze bloeiboog? Haal dan wat overtollige klimop uitlopers uit je tuin en breng ze op een van onze meewerkdagen mee om in te planten in de houtwal.