Menu Sluiten

Wil je helpen?

Wat hebben we nodig?

Fondsenwerving, sponsors en crowdfunding

Omdat we de bomen waarschijnlijk al sneller nodig hebben dan we vooraf verwachtten, en de gemeente niet de enige financier mag zijn, zijn we per direct op zoek naar sponsors. Daarnaast werken we aan een bedrijfsplan, waarmee we binnen 7 jaar op eigen wortels kunnen staan.
– Ken je (lokale) bedrijven of personen die ons zouden willen sponsoren? Laat het ons weten.
– Heb je al vaker met subsidies van organisaties zoals Oranjefonds of Fonds 1818 te maken gehad of lijkt het je een mooie uitdaging om ons hierbij te helpen? 
– heb je een creatieve geest en verzin jij zo een paar leuke acties en activiteiten voor onze  crowdfundingcampagne? Ook hiervoor geldt dat we het verhaal heel beeldend willen vertellen. Dus is het handig als we met een groepje zijn, zodat we ook veel foto’s en filmpjes kunnen plaatsen!
– heb je ervaring met het opstellen van jaarrekeningen, begrotingen, dekkingsplannen en wat daar zoal bij komt kijken? Laat het ons weten. Behalve bestuurders met een zakelijke achtergrond (zie boven), hebben we ook mensen nodig die op projectbasis kunnen meedenken, en/of deel uit willen maken van een team, zodat mensen elkaar kunnen vervangen.

Onderzoek en educatie

Voor we het voedselbuurtbos aan gaan planten, willen we een aantal nulmetingen doen, zodat we straks goed in kaart kunnen brengen hoeveel impact het voedselbuurtbos heeft. Om dat te doen, moeten we:
• een eerste onderzoeksagenda opzetten. dat betekent o.a. veel overleggen met kenniscentra, universiteiten en andere voedselbossen, om te kijken welke vragen het meest relevant zijn, en wat voor informatie we nodig hebben om die vragen te kunnen beantwoorden
• groepen burgerwetenschappers mobiliseren, en hen de kennis en middelen geven om de nodige informatie te registreren en door te geven
• om de kennis die nodig is om de werking van een voedselbuurtbos (enigszins) te begrijpen, willen we de komende tijd een aantal gastlessen op scholen geven. Kinderen krijgen daarbij niet alleen les, maar mogen zelf ook aan de slag met het planten, stekken en ontwerpen. Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook helpen als burgerwetenschapper (in de dop)!
• om deze lessen te kunnen geven, is voor verschillende doelgroepen al lesmateriaal beschikbaar. Dit materiaal moet geselecteerd worden voor verschillende lesbrieven. 
Kan je hierbij helpen, werk je op een school die mee wil doen of zit je in een netwerk van mensen die dat interessant vindt? Laat het ons weten.

Erfgoed en ambacht

De kennis van oude fruit- en houtsoorten zit vaak in de handen en hoofden van mensen die inmiddels met pensioen zijn. Om hun kennis te kunnen behouden willen we i.s.m. stichting Kambisa!BeHeard. verschillende projecten opzetten om deze kennishouders te koppelen aan mensen die hun kunde opnieuw tot leven kunnen brengen: aspirant mandenvlechters, houtbewerkers, fruittelers, enzovoort. 
We zijn op zoek naar mensen die willen helpen deze uitwisselingsprojecten te begeleiden en mensen die oude, bosgerelateerde ambachten beheersen en die zulke kennis willen delen met nieuwe generaties.

Beplantingsplan, zaai- en plantgoed

Weet je ook veel van (allelopatische relaties tussen) bomen of eetbare planten, microklimaten in een bosrandsysteem, het verlengen van bloeibogen, het spreiden van oogstperiodes per type gewas, etc., kijk dan mee met het voorlopige beplantingsplan.
Daarin selecteren we welke soort en welke rassen we nodig hebben, en wat daarvoor de beste standplaats is. 
Daarnaast zijn we op zoek naar mensen en bedrijven die geschikt zaai- en plantgoed kunnen leveren.